Denna Europastandard specificerar krav, provningsmetoder, märkning och information från tillverkaren gällande personlig fallskyddsutrustning och omfattar system och komponenter som används för att förhindra eller stoppa fall från höjd. Den innehåller även riktlinjer för utrustning som exempelvis fallskyddsselar, fallskyddsblock, anslutningsanordningar och andra komponenter som ingår i fallskyddssystem.
Metoder för fallskyddsarbete enligt standard EN 363
Enligt standarden EN 363 (när detta skrivs gäller EN 363:2018) indelas användningen av personligt fallskydd i fem olika metoder. Dessa metoder beskriver olika tillvägagångssätt och syften med fallskyddsutrustningen.
Fallskydd
Denna metod innefattar system som förhindrar användaren från att falla eller fångar upp vid eventuellt fall. AAK Safety erbjuder Sveriges bredaste sortiment inom fallskydd.
- Fallskydd med falldämpare: Fallskydd med falldämpare lämpar sig för tillfällig klättring och arbete med kort räckvidd. Dubbel falldämpare rekommenderas för förflyttning, och enkel lina för stationärt arbete.
- Fallskydd med fallskyddsblock: Fallskyddsblock med självindragande mekanism är lämpligt för arbete som kräver rörlighet. Blocken finns i olika längder och materialet kan vara stålvajer eller textilband.
- Fallskydd med glidlås: Fallskydd med glidlås består av ett vertikalt rep, en vajer eller skena och ett glidlås. Denna metod passar för frekvent klättring på en och samma plats, som upp och ner för en stege.
- Fallskydd med replås: Fallskydd med manuellt eller automatiskt replås lämpar sig för arbete på stabila underlag där fallrisk inte undvikas helt, till exempel tak.
Fallförhindrande
Den fallförhindrande metoden kräver att man håller ett säkerhetsavstånd till kant och är lämplig för att förhindra fallrisk i miljöer och på ytor där sådan kan uppstå.
Stödutrustning
Stödutrustningsmetoden omfattar produkter som används som komplement till fallskydd, till exempel när underlaget är halt, instabilt eller brant och man behöver ha båda händerna fria för arbete. Ett exempel på användningsområde är i vertikala strukturer, som master, men ibland används denna typ av produkter även vid arbete på tak.
Reparbete
I denna metod ingår utrustning och system som används för vertikalt arbete på exempelvis svårtillgängliga platser eller fasader, där man befinner sig hängande i sin utrustning och samtidigt behöver kunna röra sig både vertikalt och horisontellt. I dessa sammanhang kombinerar man alltid två system i form av en arbetslina och en backuplina för att säkra mot fall. För metoden rekommenderas man att följer IRATA, SPRAT eller CRAW och har gått utbildning i reparbete (rope access).
Räddning
Räddningsmetoden har fokus på aktiviteter och produkter som används för att evakuera eller förflytta personer som fallit, fastnat eller behöver räddas från andra nödsituationer.
AAK Safety har ett bra urval av väl lämpade produkter och utbildningar för var och en av dessa metoder. Kontakta oss gärna på 0224-665500 eller info@aaksafety.se för att få råd om vad som passar just din verksamhet bäst.